dinsdag 24 augustus 2010

biografie sharpei + lieve grijze sharpei welpen

De Chineese Shar-Pei (Zand-Hond) is een oud ras, dat sinds eeuwen in de zuidelijke provincies van China, aan de Zuid-Chinese zee gevestigd was. Het ras heeft zijn oorsprong in Dialack, een gebied vlak bij Guangzhou (Kanton). De Shar-Pei was veel voorkomend in de stad Dah Let in de provincie Kwuntung.


Het ras kon door middel van afbeeldingen tot in de Han-dynastie (206 voor Christus - 220 na Christus) teruggevonden worden en werd voornamelijk door arme mensen gehouden; meestal boeren en vissers. De Shar-Pei werd in eerste instantie als waakhond ingezet, maar het ras vertoonde ook een zeker jachtinstinct.
Eind 18e eeuw werd China door Engeland bezet. De bezetters brachten honden zoals de bulterriƫr, de buldog en de mastiff naar China. Zij wilden met de honden hun overmacht in hondengevechten bewijzen. Omdat enkel de Shar-Pei een groot hondenras was dat van Chinese afkomst was, moest hij vechten.

De pups bezitten meer huid dan andere pups. De rimpelige huid vormt zich tussen de tweede en de 16e week.

De oorspronkelijke Shar-Pei was in de 1950er jaren bijna uitgestorven. Zijn redding is aan Matgo Law te danken die uit Hongkong afkomstig was en begin jaren 1970 sommige Amerikaanse hondenvrienden vroeg hem bij de redding van het ras te helpen. Het nieuwe type hond had nog weinig met de oude Shar-Pei gemeen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten